Patroontjes/patterns

VLINDERPOPJE PATROON


wat heb je nodig:

Het patronenblad van het popje vind je hier er staat ook een omschrijving bij, maar ik miste persoonlijk wat handreikingen, daarom hier een uitwerking van het zelfde patroon begeleid met foto's.

- ondertricot (ik gebruikte wit t-shirt) een vierkante lap van ongeveer 20 bij 20 cm
- tricot in huidskleur (ik gebruikte roze t-shirt) lapjes van ongeveer 20 bij 20 cm
- afbindgaren (ik gebruikte stevig naaigaren in de kleur van de popjes)
- katoen (flanel of tricot) voor het lijf 45 bij 80 cm
- katoen (flanel of tricot) voor de muts 22 bij 20 cm
- 25 gram vulwol (ik gebruikte vulsel te koop bij de forniturenzaak)
- tricot naald voor de naaimachine.

Maak van 20 gram vulsel een bol en leg deze middenop het vierkante lapje ondertricot. Trek de lap in je hand stevig aan en maak een mooie ronde bol. Hij moet van nek tot nek over het hoofd 15 cm meten. Bind het dan stevig af met het afbinddraad.


vouw nu het lapje huidskleur tricot in de lengte dubbel, er moet een kokertje ontstaan. Naai het kokertje dicht. Ik had niet begrepen in het patroon dat je de bovenkant open moest laten, dus dat je een open koker krijgt met 1 lengte
naad. Ik had hem behalve de keerzijde dichtgestikt, kan ook, alleen loopt je naad dan aan de zijkant van het hoofdje ipv aan de achterkant onder de muts...
1 kant van het kokertje heeft dus maar een naad! Knip de grote naairanden weg en keer het.
Trek de koker over het binnen hoofd. De naad net onder de haargrens. Naai als je het kokertje open hebt gelaten nu de bovenkant dicht maar zorg er dus eerst voor dat de lange naad achter op het hoofdje zit! Naai tot twee cm
aan de uiteinden dicht. Er onstaan nu 'oortjes' (zie foto)


 

Ook nu weer twee opties, volgens het patroon, afknippen en daarna platnaaien op het hoofd.
Ik naaide ze gelijk plat. Zie foto, voor en na en hoe het er uit komt te zien bij mij.
nu download je het patroon van de site om de stof te kunnen knippen. zie voorbeeld hieronder op foto

 
 
 
zorg dat je de a lijn aan elkaar hebt geplakt zodat je een halve vlindervorm krijgt.
Vouw nu de stof voor het lijfje. Eerst in de lengte dubbelvouwen, en dan de stof in de breedte dubbelvouwen, je krijgt dan aan twee kanten een stofvouw. De schouderlijn komt tegen de stofvouw en de lange zijde van het patroon, op de rechterfoto hierboven is dat de bovenlijn en de linkerkant van het patroon. Knip met een stofnaad.
Vouw de stof open en met de goede kanten op elkaar. Naai de zijkanten en binnenbeennaden, ik maakte een dubbele naad voor de stevigheid.
Ook naaide ik gelijk het mutsje, deze leg je ook op een dubbel stuk stof tegen een stofvouw zodat je maar 1 naad krijgt.

 
 
 
Vouw de lap na het stikken in de lengte dubbel en knip er voor de hals een klein puntje af, niet te groot, want dan krijg je een grote opening.
Keer je mutsje en je lijfje. Neem nu een plukje vulsel, (zie foto) en stop dit aan weerszijden in de armen, dit worden de handjes. Druk stevig aan en bind af het garen, zet met kleine steekjes goed vast.

 
 
 
 
Ik maak dan eerst de voetjes. In het patroon leggen ze een knoop in de beentjes maar ik kreeg dat echt niet voor elkaar. Daarom heb ik net als bij de handjes een stukje afgebonden. Desgewenst kun je ook hier net als bij de handjes wat vulwol indoen.

 
 
 
dan neem je een lange dubbele draad en maak je met een rijgsteek een zoompje in het halsje, zodat deze mooi afgewerkt is, maak kleine steekjes en laat de draad er aan zitten! Pak nu het hoofdje, leg dit in de halsopening en trek vervolgens de draad goed stevig aan, maak rondom de nek met kleine steekjes aan het hoofdje vast en hecht af.

 
 
 
 
Nu neem je weer een lange draad en volg de de halslijn op zo'n twee cm afstand weer met een rijgsteek (zie ook stippellijn patroon) weer kleine steekjes helemaal rondom, let goed op dat je rijgt door de enkele stof! anders kun je het straks niet aantrekken, dit word nl het kraagje om de vastzetnaad in de nek weg te werken. Als de draad geregen is aantrekken en de rimpellijn iets omhoog leggen tot je hem goed vind vallen. Dan weer met kleine steekjes vastnaaien aan het hoofdje.
 
 
 
 
Dan volgt het mutsje, ook deze met kleine rijgsteekjes van een zoompje voorzien, draad eraan laten zitten en op het hoofdje zetten. Zo schuiven dat je hem mooi vind zitten en de evt. zijnaad van het kokertje zoals ik het had in mijn geval, weggewerkt is. dan het mutsje met kleine steekjes aan het hoofdje vastzetten en klaar is je vlinderpopje!
 
 
 
 
 
 
Veel speelplezier!
 
 
 
 BOEKENLEGGER PADDENSTOEL
 
 
het patroontje van deze paddenstoel heeft ooit in het tijdschrift van de landleven gestaan. Ik heb het verwerkt als boekenlegger....
 
Paddenstoel haken:
 
Begin met rode katoen en haaknaald 2.5
 
Haak 6 lossen + 3 lossen (als eerste stokje)
toer 1: haak 2 stokjes in de laatste losse van de 6 begin lossen. haak vervolgens 4 stokjes in de laatste losse 2 stokjes.
 
toer 2: 3 lossen en 2 stokjes in het laatste stokje van de voorgaande toer, 6 stokjes in de onderliggende stokjes en in het laatste stokje 2 stokjes
 
 
toer 3: 3 lossen en 2 stokjes in het laatste stokje van de voorgaande toer, 8 stokjes in de onderliggende stokjes, 2 stokjes in het laatste stokje van de voorgaande toer.
 
toer 4: haak 2 lossen, minder door 2 stokjes samen te haken, dit doe je door 1 stokje voor de helft te haken, een tweede stokje voor de helft te haken en in 1 keer de de drie lussen door de haaknaald te halen. haak 8 stokjes en haak de laatste 2 stokjes weer samen. hecht af.
 
schakel over op witte katoen en haaknaald 2.5
 
toer 5: tel af vanuit het midden en dan 2 stokjes naar rechts, hecht daar het witte garen aan. Haak 3 lossen (als eerste stokje) en 4 stokjes.
 
toer 6: 3 lossen en 4 stokjes
 
toer 7: haak 2 lossen en 2 stokjes samen, 2 stokjes en 2 stokjes samen, hecht af.
 
maak de stippen door 3 stiksteekjes met wit naast elkaar te borduren of door zoals ik heb gedaan met witte pailletjes.
 
maak met groen een koord van 5 stokjes naast elkaar. Zet hiervoor 8 lossen op en haak in de derde losse vanaf het einde het tweede stokje (de drie lossen aan het einde zijn je eerste stokje) haak zo in totaal 5 stokjes. Keer je werk, haak drie lossen en vier stokjes, keer je werk en herhaal dit totdat je het koordje lang genoeg vind. Hecht af.
 
Naai het groene koord aan de witte steel van de paddenstoel.
Ik heb om hem wat meer stevigheid te geven hem ingesmeerd met paverpol, te krijgen bij oa pipoos zaken in nederland. dit smeer je erop met een kwast en dat droogt ondoorzichtig op.
 
veel plezier ermee!
 op deze foto zijn ze net ingesmeerd met de paverpol, de eerste is al bijna droog, daar zie je al bijna geen wit meer op.
 
 
 
POPPENKLEERTJES
 
Dit patroontje heb ik zelf gemaakt voor een pop van ca 30 cm.
 
 
poppenvest:
 
haak 14 keer een granny square (zie you tube filmpjes voor de beschrijving) van drie toeren.
haak voor de achterkant vier granny's aan elkaar in de lengte en daaronder nog twee onder de middelste granny's. Je krijgt dan een T vorm. hecht af en werk draadjes weg.
 
haak voor de voorkant twee granny's aan elkaar en dan 1 eronder aan de binnenkant. Je krijgt een omgekeerde L vorm.
 
haak de mouwen aan elkaar vast.
 
 
Poppenmutsje
 
gehaakt met gekleurde katoen en haaknaald 2.5
 
Begin met een magic circle, haak hierin 8 vasten
haak in elke vaste een tweede vaste (16 vasten)
haak in elke tweede vaste een tweede vaste (24 vasten)
haak in elke vierde vaste een tweede vaste (30 vasten)
haak in elke vijfde vaste een tweede vaste (36 vasten)
haak in elke zesde vaste een tweede vaste (42 vasten)
haak in elke zevende vaste een tweede vaste (48 vasten)
haak in elke negende vaste een tweede vaste (54 vasten)
 
Haak nu door met 54 vasten tot je de goede lengte heb bereikt.
Ik wisselde bij elke twee toeren van kleur, maar dat kan je natuurlijk net doen zoals je zelf leuk vind.
 
 
Werk af met een schulprandje als volgt:
 
haak 7 stokjes in 1 vaste. Sla een vaste over, maak een halve vaste, twee vasten overslaan en weer 7 stokjes in de volgende vaste haken tot je rond bent. Hecht af en werk draadjes weg.
 
 
 
 
Poppenbroekje.
 
Haak 31 lossen.
haak in de tweede losse een vaste, tot aan het einde, je hebt nu 30 vasten.
haak 5 toeren vasten.
Haak 3 lossen, dit is het eerste stokje, haak 2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes, 2 lossen en eindig met 3 stokjes.
haak 3 toeren vasten (30)
Haak nu 14 vasten en haak verder aan 1 kant tot je een goede beenlengte hebt bereikt. Hecht af.
hecht nu je draad weer aan bij de rij vasten en haak 14 vasten voor het andere been.
Hecht af.
 
Haak het achterpand van het broekje net als boven beschreven.
 
Haak nu aan de zijkant van beide panden een rij stokjes, ik koos voor een andere kleur zodat je een soort joggingsbroek krijgt. Naai de gekleurde toeren aan elkaar. Naai de binnen benen aan elkaar.
werk draadjes weg.
 
 
ceintuur
 
Haak een rij kettingsteken tot je genoeg lengte hebt voor de tailleomvang en om er een strik in te maken. Haak twee toeren stokjes op de kettingsteken, begin in de tweede kettingsteek vanaf het einde. Bij het keren van de stokjes haak twee keerlossen. hecht af en werk de draadjes weg.
 
Trui
 
Zet 31 lossen op. Keer en begin in de tweede losse vanaf het einde. Haak 30 vasten. Keer begin met 1 losse en haak weer een toer van 30 vasten. Ga zo door tot de gewenste lengte.
Haak het achterpand op dezelfde manier. hecht af en werk de draadjes weg.
 
voor de mouwen zette ik 26 lossen op, begon weer in de tweede losse na het keren en haakte zo elke toer 25 vasten tot de goede lengte. Hecht af en werk de draadjes weg.
 
Leg alle delen met de goede kanten op elkaar. Vouw de mouwen dubbel en naai de naad. Zet ze aan het voor en achterpand en naai de buitennaden. hecht af en werk de draden weg.
keer om.
 
neem nu een andere kleur en haak nog een toer vasten om de hals voor de afwerking. hecht af en werk de draadjes weg.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Reacties

  1. Bedankt voor de patroontjes
    zocht al heel lang patroontje voor een poppenbroekje voor mn dochterje haar poppenkind.

    groetjes Sonja

    sonneke30.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

poppenkleertjes

decembermaand, knutselmaand

40 dagen project stille zaterdag